ARMATÜRK farkı ile tüm alışverişlerde geçerli 999 TL ve üzeri kargo ücretsiz.
Balıklarda Dropsy’nin Belirtileri
Dropsy genellikle japon balıklarını ve diğer akvaryum balıkları etkileyen bir sağlık sorunudur ve belirtilerini farketmek oldukça kolaydır çünkü bu belirtiler balığın karın bölgesinde ve bazı durumlarda tüm vücudunda şişme olarak tanımlanabilir. Şişmeye ek olarak bazı balıların pulları gövdeden ayrılıp kabarmaya başlayabilir ve bu pullar ölmüş gibi bir görüntü oluşabilir. Dropsy olan balık aynı zamanda bazı davranış değişiklikleri de sergilemeye meğillidir. Uyuşuklaşır, etrafta yüzmektense suyun üst ve taban bölümleri yakınlarında dolaşır ayrıca iştah kaybı da yaşayabilir. Hatta bazı balıkların gözleri çökermeye veya şişmeye/kabarmaya başlayabilir.
Dropsy’nin Nedenleri
Çoğu durumda dropsy Aeromonas isimli bakterinin sebep olduğu bir bakteriyel enfeksiyonun sonucudur. Aeromonas genellikle çoğu akvaryumda bulunan bir bakteridir fakat sadece fazla kalabalıktan veya kötü su kalitesinden dolayı strese girmiş balıkları etkiler. Dropsy aynı zamanda böbrek fonksiyonları iyi çalışmayan balıklarda da vücut boşluğunda su toplayıp midenin şişmesine yol açarak sağlık sorunu ortaya çıkarabilir. Dropsty genellikle bulaşıcı olmasa da hasta balığı sağlıklı balıklardan izole etmek iyi bir fikirdir. Böylelikle hasta balığı diğer balıkların yanına geri döndürmeden önce rahatça tedavi edebilirsiniz.
Tedavi Yolları
Eğer bir veya daha fazla balığınızın dropsy’den mustarip olduğundan şüpheleniyorsanız tedavi için aşağıdaki adımları takip edin:
- Hasta balığı hasta tankına alın. Bu hasta tankı su değişimlerinin kolay olması açısından filtre ve ısıtıcı haricinde başka bir malzeme içermemelidir. Hasta tankının su sıcaklığı asıl tankla mümkün olduğunca aynı olmalıdır.
- Hasta tankında her 38 litreye 2.5 tatlı kaşığını geçmeyek şekilde Epsom tuzu ekleyerek tuz banyosu hazırlayın. Epsom tuzunun içindeki magnezyum sülfat şişmeye sebep olan vücuttaki fazla suyu çekmeye yardımcı olur.
- Balığı antibakteriyel balık yemiyle besleyin. Hazır bir antibakteriyel balık yemi satın alabilir veya chloromycetin(chloramphenicol – kloramfenikol) ve tetracycline(tetrasiklin) gibi antibiyotiklerle %1’lik antibakteriyel yem karışımı hazırlayabilirsiniz.
- Balığı 7 – 10 gün boyunca antibiyotikli balık yemiyle beslemeye devam edin ve süreci gözlemleyin.
- Eğer tedavinin bu süresi boyunca bir ilerleme göremediyseniz, akvaryum suyuna Mardel Maracyn Two ilave ederek tedaviye devam edin. (Önemli Not: Ne yazık ki ülkemizde bu ilaç satılmamaktadır. Fakat maracyn two, tetrasiklin ailesine bağlı olan minosiklin antibiyotiği içerir. Bu nedenle direk olarak minosiklin kullanabilirsiniz.) Bu ilaç bakteriyel enfeksiyona karşı etkilidir ve balığın derisinden emilerek absorbe olur.
- Eğer 10 günlük tedavinin ardından balıkta hala bir gelişme yoksa veya durumu daha da kötü olduysa balıktaki dropsynin nedeni bakteriyel olmayabilir. Eğer antibiyotikler işe yaramadıysa ve tuz banyosu etkisizse balık için yapabileceğiniz pek birşey kalmamış demektir.
Başka tedavi yolları bulmak için araştırıp uğraşabilirsiniz fakat dropsy tedavisinin zor olması konusunda kötü bir üne sahiptir ve diğer tedavi yolları da büyük bir ihtimalle etkisiz olacaktır.
Dropsy’den Korunma Yolları
Birçok tropikal balık hastalığında olduğu gibi dropsy’yi engellemenin de en iyi yolu rutin bakımları en güzel şekilde yaparak akvaryumdaki su kalitesini yüksek tutmaktır. Haftalık %10 – %20 arası su rutin değişimleri yapın. Ayrıca ayda bir kere %25’lik büyük su değişimleri de yapmalısınız. Bunun haricinde akvaryumunuzdaki balıklara yeterli alanı sağlamalısınız. Çünkü aşırı kalabalık balılarınızda strese ve hastalıklara sebep olabilir. Balıklarınızı aşırı beslemekten de kaçının çünkü yenmeyen balık yemleri akvaryumun tabanına çöküp su içinde ayrışarak su kalitesini olumsuz yönde etkiler.