Akvaryumda Isıtıcısı Kullanımı - Armatürk - Akvaryum Pet Market

ARMATÜRK farkı ile tüm alışverişlerde geçerli 999 TL ve üzeri kargo ücretsiz.

Akvaryumda Isıtıcısı Kullanımı
30 Kasım -0001
Akvaryumda Isıtıcısı Kullanımı

Akvaryumda Isıtıcısı Kullanımı?

Akvaryum ısıtıcısı, özellikle tropikal balıkların beslendiği akvaryumlar için, mutlaka bulundurulması gereken akvaryum malzemeleri listesinde ilk sıralarda yer alır.

Özellikle kış aylarında akvaryum içerisinde ısıtıcı mutlaka olmalıdır. Akvaryum suyu içinde bulunan balık türünün alışık olduğu ısıdan daha soğuk olursa balık hareketsizleşir canlılığını kaybeder. Hangi balık türü ile ilgileniyorsanız mutlaka o balık türünün alışık olduğu ısıyı korumalısınız.

Akvaryum Isıtıcı Çeşitleri

Akvaryumda kullanılan pek çok marka ve model ısıtıcı çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitlerden sizin için uygun olanı seçebilmek için akvaryumun boyutlarını dikkate almalısınız. Yani 20 litrelik bir akvaryum için 150 watt akvaryum ısıtıcısı almamanız gerektiği gibi 500 litrelik bir akvaryuma da 100 watt akvaryum ısıtıcısı almamalısınız. Bu nedenle ısıtıcı almadan önce mutlaka aldığınız ürünün kaç litrelik akvaryum için uygun olduğunu öğrenmeye çalışın. Akvaryumunuz için uygun en ve en iyi akvaryum ısıtıcısı çeşidini seçmek sandığınızdan da önemli bir konudur. Bunun dışında geriye kalan diğer özellikler sadece kullanım kolaylığı ve konfor sağlayan detaylardır ki zevkinize göre seçim yapabilirsiniz.

Akvaryum ısıtıcı çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Cam Akvaryum Isıtıcısı
  • Çelik Akvaryum Isıtıcısı
  • Kablo Akvaryum ısıtıcı
  • Hortum arası dış ısıtıcı
  • Akvaryum Dip ısıtıcısı

Ayrıca ısıtıcı çeşitleri kendi arasında termostatlı veya termostatsız olarak da çeşitlendirilmektedir. Birde bunun dışında aldığınız ürünün gücünü ifade eden 25 watt, 50 watt, 100 watt, 150 watt, 200 veya 300 watt gibi sınıflandırma vardır. Zaten ısıtıcı seçimi de bu watt olarak belirtilen rakamlar dikkate alınarak seçilir.

Akvaryum Isıtıcısı Nasıl Olmalı

Akvaryum su ısıtıcısı alacağınız zaman dikkat etmeniz gereken en önemli konu ısı çalışma aralığı olmalıdır. Alacağınız ısıtıcı balığın doğal yaşam ortamını sağlayabilmeniz için sağlıklı olabileceği ortam ısısını sağlayabilecek aralığa sahip olmalı ve ayrıca bu ısıyı da stabil olarak koruyabilmelidir.

Isıyı sürekli koruyabilmek için seçeceğiniz ısıtıcının termostatlı olması önemlidir. Termostatlı olan akvaryum su ısıtıcısı fiyatları termostatlı olmayanlara göre biraz daha yüksek olsa da balıklarınızı güven altında tutabilmeniz için önemlidir. Eğer termostatlı olmayan bir ısıtıcı kullanacaksanız mutlaka bir akvaryum derecesi almalısınız. Çünkü akvaryum suyunun değişkenlik göstermesi istenilen bir durum değildir. Sürekli değişen veya olması gerekenden daha düşük su ısısı, balıkların hastalanmasına neden olabilir.

Isıtıcı seçerken dikkat etmeniz gereken önemli bir konuda gücü ve boyu olmalıdır. Akvaryumun yüksekliğine uygun bir ısıtıcı seçmelisiniz. Eğer üzerinde minimum su seviyesini gösteren bir ısıtıcı seçerseniz işiniz çok daha kolay olacaktır. Bu sayede akvaryumda su seviyesi azaldığı zaman hemen fark edebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz ısıtıcı dip ısıtıcı ise tamamen suyun içerisinde kullanabilirsiniz. Bu tür ısıtıcılar, özellikle akvaryumun dibinde yatay kullanım için ve düşük su seviyelerinde kullanım için uygundur. Yatay olarak tamamen su içerisinde kullanılan akvaryum dip ısıtıcısı, ayrıca sürüngen teraryumu içinde idealdir.

Seçeceğiniz akvaryum ısıtıcısının gücü de akvaryuma uygun olmalıdır. Daha önce de belirttiğimiz gibi büyük boy bir akvaryum için 25 watt  veya 50 watt gücünde bir ısıtıcı koymanız yeterli olmaz ve suyu ısıtmaz. Bu nedenle öncelikle akvaryumun hacmini hesaplamalı ve bu hacimde suyu ısıtmaya yetecek güçte bir ısıtıcı seçmelisiniz. Ayrıca biraz daha konfor için alacağınız ısıtıcının uyarı ışığı olmasına dikkat etmelisiniz. Işık ısıtıcı çalıştığında yanar ve su ısınıp termostat kapandığında söner. Bu sayede akvaryumda ısı değişimlerini takip etmeniz kolay olur.

Kaliteli akvaryum ısıtıcıları hassas ölçüm yapabilir ve suda oluşan çok düşük değişiklikleri dahi hemen algılar. Bu sayede akvaryumdaki canlıların sağlığının korunması daha kolay olacaktır. Seçeceğiniz ısıtıcıda güvenlik kontrol mekanizması olması önemlidir. Örneğin JBL Pro Temp akvaryum ısıtıcı modelinde olduğu gibi. Bu sayede akvaryum ısıtıcıları su dışına çıktığında veya su seviyesi düştüğünde bu mekanizma devreye girerek elektriği keser ve emniyeti sağlar.

Akvaryum Isıtıcısı Nereye Takılmalı

Genellikle köşe konumlarda kullanılması uygundur. Isıtıcıyı akvaryum dış filtre veya akvaryum iç filtre gibi akvaryum malzemeleri yakınına yerleştirmek faydalı olur. Bu sayede ısınan su akvaryum içerisine daha çabuk dağılır. Orta kısımlar da veya balıkların geçiş yolunda olmamalıdır.

Isıtıcı Kullanımında Nelere Dikkat Edilmeli

1 – Akvaryum su ısıtıcı kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli konu ısıtıcıyı akvaryum dışında yani kuru bir ortamda çalıştırmamaktır.

2 – Eğer siz fark etmeden su seviyesi oldukça azalmış ve ısıtıcı çalışır durumda ise ilk yapmanız gereken fişini çekmek ve en az yarım saat soğumasını bekledikten sonra akvaryum dışına almak olmalıdır.

3 – Su seviyesi düştüğünde, akvaryum ısıtıcısını soğutup akvaryum dışına almadan su ilavesi yapmamalısınız. Susuz çalışmış bir ısıtıcı üzerine su dökerseniz ısıtıcının camı kırılabilir.

4 – Akvaryum ısıtıcıları suya dayanıklı üretilmiştir. Tamamen su içerisine daldırılabilir özelliği olan çeşitleri de satılmaktadır. Yine de sadece ısıtıcının rezistans kısmının su içinde kalması, derece ayar düğmesinin olduğu tepe kısmının su dışında kalması daha güvenlidir.

5 – Kesinlikle ısıtıcı çalışırken elinizi akvaryum içerisine sokmamalısınız.

6 – Isıtıcı çalışırken sudan çıkarmamalısınız. Akvaryumdan çıkaracağınız zaman mutlaka fişini çekip 15 – 20 dakika soğuduktan sonra çıkarmalısınız.

7 – Isıtıcı akvaryum içerisine mutlaka vantuzlar yardımı ile sabitlenmeli ve hareket etmesi önlenmelidir.



Yorum bırakın
Toplam Yorum Sayısı 0
Henüz yorum eklenmemiş
İşleminiz Sürüyor, Lütfen Bekleyiniz
GÜVENLİ ÖDEME
Anında Ödeme Yapaiblirsiniz
ÜRÜN GARANTİSİ
Tüm Ürünler Garantili ve Faturalı
DEĞİŞİM KOLAYLIĞI
Ürün değişiminde kolaylık armatürk'te
AYNI GÜN KARGO
12:00'e kadar aynı gün kargo avantajı